Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΑΓΙΚΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΠΟ ΚΑΣΤΑΝΟ

-- Αρχίζουμε με το φύλλο (πάντα δικής μου συνταγής),
- 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις (με αυτό βγαίνει διαφορετικό λίγο, αν φτιάξουμε μικρότερη πίτα και θέλουμε πιο λίγο ζυμάρι τότε αναλογικά αλλάζουμε όλες τις αναλογίες, ή να βάλουμε για όλες τις χρήσεις αν δεν έχουμε σκληρό αλεύρι ΟΧΙ με το σιμιγδάλι όμως),
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη για το ζύμωμα (μπορούμε να βάλουμε και 4 αλεύρι τότε ή να παίξουμε με τις αναλογίες ΚΑΙ αν δεν έχουμε άχνη ζάχαρη βάζουμε απλή στο multi δηλαδή σε μπλέντερ και την σπάμε σε άχνη ΤΙ!!!!! γνωρίζουν και άλλοι μυστικά όχι μόνο όσοι έχουν επώνυμο θαρρείς και όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν και θεωρούνται επώνυμοι,
- 1/2 κουταλάκι αλάτι χονδρό,
- Ελαιόλαδο για το ζύμωμα (μπορεί να μπει 1/2 φλιτζάνι λάδι ή καθόλου και αντιστοιχίζουμε την ποσότητα ελαιολάδου που δεν βάζουμε με νερό ή και φρέσκο βούτυρο αν δεν έχουμε χοληστερίνη),
- 1/2 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ ξύδι μόνο μπαλσάμικο (αλλά αν δεν έχουμε τότε κανονικό ξύδι ή μηλόξυδο ή απλό κανονικό που δεν το συστήνω τόσο για γλυκές πίτες αλλά από το τίποτα είναι καλό),
- Όσο νερό σηκώσει,
-- Αρχίζουμε το ζύμωμα γράφοντας κάτι που το έχω ξαναγράψει!!!!! (σηκώνουμε τα μανίκια αναμένοντας να ξαναδούμε λίγο πριν την βρώση των ρολών με ιδιόμορφη κρεμούλα κάστανου το περιτράνως περίφημα αγέρωχο μαγικό ταίρι -έσκισα πάλι ο άφθαστα υπέροχος!!!!!-)
- Σε ένα μεγάλο δοχείο ρίχνουμε το αλεύρι σιμιγδάλι την άχνη ζάχαρη το αλάτι και τα ανακατεύουμε να γίνουν μια ομοιόμορφη σκόνη μαζί,
- Κάνουμε στο κέντρο του μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο,
- Ρίχνουμε μαζί και το ξύδι (αυτό θα κάνει το φύλο περισσότερο τραγανό),
- Αρχίζουμε το ζύμωμα και ρίχνουμε νερό για συμπλήρωμα όταν χρειαστεί,
- Όταν δεν κολλά στα χεριά θεωρείται έτοιμο (ζυμώνεται αρκετή ωρίτσα),
- Τότε το σκεπάζουμε για να ξεκουραστεί 30 λεπτά,
- Μετά τα 30 λεπτά το φτιάχνουμε μπάλα το λαδώνουμε το σκεπάζουμε και το αφήνουμε ακόμα μια ώρα στο ψυγείο,
-- Για την γέμιση χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλό κάστανα,
- 2 κούπες ζάχαρη άχνη,
- 1/2 λίτρο γάλα,
- 2-3 βανίλιες (αν έχουμε καρπό και τότε τα σπόρια από 2 καρπούς),
- 100 γραμμάρια τριμμένη κουβερτούρα ή λιωμένη το ίδιο είναι, Finetti ή ΙΟΝ για εμένα (είναι Ελληνικές ακόμα νομίζω και ελπίζω),
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο,(μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες όπως έχω κάνει, έχει καλή επιτυχία),
- Έχουμε καλοβρασμένα έως παραβρασμένα τα κάστανα, τα καθαρίζουμε και τα λιώνουμε στο μίξερ (προτιμότερο όμως στο χέρι με ένα πιρούνι) και τα κάνουμε σαν έναν πολτό,
- Σε ένα κατσαρολάκι τα ρίχνουμε όλα μέσα και σε πολύ ΧΑΜΗΛΗ φωτιά για να μην μας καεί το γάλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα (την έχουμε και σαν μέτρο) και σιγά σιγά να αρχίσει να πήζει η κρεμούλα,
- Συνεχίζοντας πάντα (δεν το σταματάμε καθόλου) να ανακατεύουμε μόλις πήξει σχεδόν σαν πουρές πατάτας κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά καλά για να μην κυλάει,
- Μετά παίρνουμε τον πλάστη και κόβουμε κομμάτι από το ζυμάρι όσο νομίζουμε ότι χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο αλευράκι για να μην κολλά επάνω στον πλάστη και ανοίγουμε ένα λεπτό όσο μπορούμε φύλο ,
- Κόβουμε μια λωρίδα από το φύλο σχεδόν διπλάσια σε πλάτος από το υλικό που βάζουμε μέσα, περίπου 15 πόντους και με μήκος 20-30 πόντους και βάζουμε μέσα 5 πόντους περίπου από την άκρη του φύλου την κρεμούλα του κάστανου,
- Φέρνουμε το ζυμάρι που αφήσαμε δεξιά-αριστερά και περισσεύει επάνω από την γέμιση και προσεκτικά αρχίζουμε και το κυλάμε να γίνει ένα ρολάκι, ή σαν μια ντολμαδάκι, έτσι κάνουμε και τα υπόλοιπα όσο μπορούσα (αν μπορούσα) έδωσα να καταλάβετε συγγνώμη αν δεν τα είπα καλά,
- Έτσι συνεχίζουμε να φτιάχνουμε ρολάκια ώσπου να γεμίσει ένα λαδωμένο ταψί (τα βουτυρώνουμε από επάνω) εκτός και αν τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο (προτείνω ψήσιμο στον φούρνο είναι υγιεινότερο),
- Τηγανίζονται ή ψήνονται σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 45 λεπτά,(τα προσέχουμε οπτικώς κιόλας βεβαίως βεβαίως),
- Όταν είναι έτοιμα κλείνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα με μισάνοιχτη πόρτα να χωνέψουν και να τραβήξουν λίγο για 15 λεπτά,
- ΚΑΊΊΊΊΊ το κλασσικό (αλλά ξεχασμένο ΟΧΙ) πλεον μαγικό ταίρι μετά από τόσο καιρό χτυπά το κουδούνι του σπιτιού,
- Και λέω όλο καμάρι 'Λατρεμένο μου περαστικά να έχουμε εμείς, έλειψες και τόσο καιρό από την κουζίνα μου (εμένα δηλαδή χέέέέέ)'.....
- 'Έλα λατρεμένο μου να κάνουμε ατασθαλία σου μυρίζει κάτι?????'- 'Όπως πάντα καρδιά μου έχει γίνει η όμορφη οσμή τις κουζίνας σου το προσωπικό σου άρωμα' (σαν να δεν μου άρεσε αυτό!!!!!;;;;;),
- Ετοιμάζω από μια σοκολάτα ρόφημα, βάζω και μια πιατέλα με ρολάκια και γλυκό βύσσινο από επάνω τους και καθόμαστε στο σαλόνι βλέποντας κλασικά (έχει φτάσει η προκαθορισμένη ώρα) παλαιό καλό Ελληνικό κωμικό έργο αλλά καιρό έχω να δω το μαγικό ταίρι και ποιος δίνει σημασία στην Ελληνική ταινία (περίεργο αλλά αληθινό δεν έδινα σημασία στο Ελληνικό!!!!!),
- Συνεχίσαμε με κόψιμο από την λογοκρισία συζητώντας μόνο.....- Αφιερωμένη όπως όλες, στο γλυκό μαγικό ταίρι μου :-)

Καλή μας όρεξη :-)

-ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ- -ΕΠΙΝΥΟΣ ΧΕΟΝ-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου