Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ελαιόψωμο (Ψωμί με ελιές) STI

ΨΩΜΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ (ελπίζω) ΜΑΓΙΚΟ (πάλι το ελπίζω), με το μαγικό ταίρι όπως πάντα χαριτωμένα όμορφο, :-)

- 1 κιλό αλεύρι σκληρό που το κοσκινίζουμε,
- 35 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή (καλύτερη η νωπή),
- (1) Πρέζα γλυκάνισο
- (2) Ελάχιστη μαστίχα Χίου ένα κομματάκι όσο το μισό μικρό νύχι,
- (3) 1 κουταλιά γλυκού αλάτι χονδρό για την ανάδειξη των γεύσεων,
- (4) 1/2 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι για και άρωμα (προαιρετικά),
- 100-200 γραμμάρια ελιές καλαμών ή πράσινες (χωρίς το κουκούτσι),
- Σουσάμι για επάνω από το ψωμί,

- Από το βράδυ βάζουμε τις ελιές σε νερό για να φύγει το ξύδι για 2-4 ώρες και
αλλάζουμε το νερό ανά 30 λεπτά, μετά τις αφήνουμε λαδωμένες,
- Μέσα σε μια γαβάθα ρίχνουμε 1 κούπα αλεύρι από το κοσκινισμένο, και
μια-δύο κούπες χλιαρό νερό, ΟΧΙ ζεστό πολύ, διαλύουμε μέσα σε αυτό την
μαγιά και κάνουμε το μείγμα μαγιάς έναν πηκτό (αν είναι πολύ νερουλό
κανένα πρόβλημα) σχετικά χυλό, το σκεπάζουμε με πετσέτα αν είναι δυνατόν
από λινό ύφασμα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον (ας πούμε δίπλα
από το καλοριφέρ) 30 περίπου λεπτά,
- Στο multi βάζουμε τα (1),(2), (3),(4), τα χτυπάμε ώσπου να γίνουν ένα σώμα,
- Τα ανακατεύουμε με το κοσκινισμένο αλεύρι,
- Στην γαβάθα που είναι η μαγιά αρχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας αλεύρι ένα
φλιτζανάκι ελαιόλαδο και συνεχίζουμε ρίχνοντας νερό θερμοκρασίας
κανονικής όταν δεν κολλά το ζυμάρι στα χέρια είναι έτοιμο αλλά από εκεί και
πέρα ζυμώνουμε ακόμα 15 λεπτάκια,
- Το σκεπάζουμε με πετσέτα αν είναι δυνατόν λινή και αφήνουμε σε ζεστό
μέρος δίπλα σε ένα καλοριφέρ περίπου για 2 ώρες,
- Μετά πλάθουμε 2 φραντζολίτσες ως εξής : το κάνουμε το ζυμάρι με το χέρι
σαν ένα πολύ χονδρό φύλο ρίχνουμε τις ελιές και το διπλώνουμε
ζυμώνοντας το ελαφριά χωρίς κόπο το κάνουμε σαν μια φραντζόλα,
- Με τον ίδιο τρόπο και η δεύτερη φρατζόλα ψωμί,
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι κάνουμε 4-5 χαρακιές όχι βαθιές πολύ
στην κάθε φρατζόλα (έτσι κάνουμε σε όλα τα ψωμιά εκτός του γεμιστού με
σοκολάτα που γράφω αλλού και άλλων των γεμιστών ψωμιών),
- Ρίχνουμε από επάνω μπόλικο σουσάμι,
- Ήδη έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς και μόλις είναι
έτοιμος βάζουμε τα ψωμιά μέσα και ψήνουμε στους 200 για 15 λεπτά, μετά
κατεβάζουμε στους 170-180 βαθμούς συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 30
ψήσιμο βγάζουμε τις φρατζόλες ρίχνουμε και τις σκεπάζουμε για 30 λεπτά,
μετά μπορούμε να τις κόψουμε,
- Έμαθε τελικά το μαγικό ταίρι και χτυπά το θυροτηλέφωνο την κατάλληλη
στιγμή του ξεφουρνίσματος ανοίγω και έρχεται μέσα όπως παλιά με τις
όμορφες πιρουετίζουσες φιγούρες όλο χαρά (και ας έχει μόνο ψωμί),
- 'Λατρεμένο μου έχω μόνο φρέσκο ψωμάκι, δεν μαγείρεψα :-('
- 'Καρδιά μου κανένα πρόβλημα τυράκια Ελληνικά όλο και θα έχεις να φτιάξω
ένα καλό πιάτο να φάμε με το ψωμί και να πιούμε το κόκκινο Ελληνικό!!!!!
κρασάκι μας με πολλά βλέμματα.....'
- Έτσι κάναμε και συζητήσαμε διάφορα σοβαρά θέματα υψίστης σημασίας,
- Το μετά από αυτό κόπηκε από εμένα και την λογοκρισία.....

Καλή μας όρεξη :-)

-ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ- -ΕΠΙΝΥΟΣ ΧΕΟΝ-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου