Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Φασολάδα και.......μακάρι να πέσει λίγο κρύο στου STI

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ (ομολογουμένως, χάνει το μαγικό ταίρι αλλά δεν έχω νέα του) ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΚΑΥΤΕΡΗ (η φασολάδα όχι το μαγικό ταίρι), :-)

- 2 κούπες τσαγιού φασόλια ξερά, 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη για μούλιασμα,
- (1) 1 φλιτζανάκι Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα,
- (2) 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
- (3) 1 σκελίδα σκόρδο (βγάζουμε την φύτρα, αλλιώς με αυτήν, προαιρετικό),
- (4) 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι χονδρό
- (5) 1/2 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι,
- (6) 1/2 με 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη,
- (7) 1/2 και βάλε κουταλάκι γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι,
- (8) 5-6 πατάτες με την φλούδα τους,
- (9) 4-5 Καρότα ξυμένα κάτω από νερό τρεχούμενο να καθαρίσουν και ΟΧΙ
καθαρισμένα όπως οι πατάτες, μακάρι να βρούμε με τα φύλλα τους,
- (10) 1 Σέλινο υπολογίζουμε 200 γραμμάρια, με τα φυλλαράκια του,
- (11) 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες ή κονσέρβας κομμένες (κονκασέ),
- (12) 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας (αυτός ο έρωτας έχει μείνει),
- (13) 1/2-1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη για την ξινίλα από την ντομάτα,
- (14) 1 μικρή καυτερή πιπεριά απλά πλυμένη ολόκληρη ΔΕΝ την κόβουμε,
- (15) 1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο για όταν σβήσουμε και είναι έτοιμα τα φασόλια
που μπαίνει ωμό και δεν το καίμε μόνον θερμαίνεται μετά,
--- Μουλιάζουμε αφού τα πλύνουμε σε τρεχούμενο νερό τα φασόλια από το
βράδυ με την μια κουταλιά ζάχαρη που βοηθάει στο να μαλακώσουν χωρίς
την βοήθεια μια κουταλιάς γλυκού σόδας (αν βάζαμε) και γλυκαίνει όμορφα,
- Κάποια ώρα το πρωί ή το μεσημέρι, δεν παίζει ρόλο το πότε τα ξεπλένουμε
και τα βάζουμε να βράσουν για 15+ λεπτά μόνο με νερό το οποίο μετά
πετάμε και γλυτώνουμε έτσι από τα αέρια μετά (μέχρις ενός σημείου),
- Καθαρίζουμε τα (2) καρότα, τις (3) πατάτες, κάτω από τρεχούμενο νερό
προσέχοντας να μην μείνουν επάνω τους χώμα και λοιπά ξένα υλικά το
(4) σέλινο, τα κόβουμε κομμάτια όπως θέλουμε ΑΛΛΑ κρατούμε τα μισά και
λιγότερα καρότα και πατάτες τα οποία περνάμε από τρίψιμο στον ρεντέ,
- Ψιλοκόβουμε το (2) κρεμμύδι και το (3) σκόρδο,
- Έχουμε βάλει κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις κάψει το (1) ελαιόλαδο
ρίχνουμε μέσα τα (2),(3),(4),(5),(6),(7) και μόλις ψιλομαραθούν τηγανίζουμε
λίγο να πάρουν χρώμα τα κομμένα (8) πατάτες και (9) καρότα,
- Ρίχνουμε τότε τα φασόλια και νερό όσο θέλουμε όχι λιγότερο από μισό λίτρο
και χαμηλώνουμε την ένταση τις φωτιάς μόλις αρχίσει να κοχλάζει,
- Σε 20-25 περίπου λεπτά ρίχνουμε και το (10),(11),(12),(13),(14)
ανακατεύουμε, κλείνουμε καλά το καπάκι χαμηλώνουμε πολύ την φωτιά και
θέλει ώρες 3+ για να ετοιμαστεί, προσωπικά κάνει περί τις 5+ για να
ετοιμαστεί και φυσικά υπολογίζουμε και κοιτάμε αν θέλει (που δεν θέλει είμαι
σίγουρος) νερό κατά προτίμησην ζεστό από μπρίκι (μόνο ανοξείδωτα
προσοχή στα αντικολλητικά),
- Όταν είναι έτοιμο αν και θέλει ώρες κλείνουμε το μάτι ρίχνουμε και το
(15) 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο γα
να χωνέψει που λέμε και να χυλώσει από τα τριμμένα καρότα και πατάτες,
- Ετοιμάζουμε και παστές σαρδέλες (και από ένα λίτρο νερό για μετά) και
διάφορα τουρσάκια και επειδή ουδέν νεώτερον υπάρχει από το μαγικό
μέτωπο ανοίγουμε ένα κόκκινο κρασάκι έχουμε καλέσει και μερικούς φίλους
και ανοίγοντας τηλεόραση (κλασικά) πετυχαίνω μαγική Ελληνική κωμωδία,

Καλή μας όρεξη :-)

-ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ- -ΕΠΙΝΥΟΣ ΧΕΟΝ-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου